Over Akkrum

Het levendige watersportdorp van Manke Meine en Kromme Knilles! 

 

Dit geliefde dorp biedt unieke winkeltjes, gezellige cafés en restaurants. Gelegen aan het begin van de Turfroute, is Akkrum de perfecte start voor een prachtige vaarroute.

 

Coopersburg 

Bij een wandeling door Akkrum valt de Coopersburg meteen op! Dit prachtige gebouw is vernoemd naar F.H. Kuipers. In 1866 emigreerde hij naar Amerika en werd daar een welvarende zakenman. Tijdens zijn jaarlijkse bezoek aan zijn vader zag hij de armoede onder de oude dorpsbewoners. Daarom richtte hij een stichting op en liet hij de Coopersbrug bouwen om onderdak en verzorging aan de behoeftigen te bieden. Het tehuis wordt omgeven door een prachtige tuin met een vijver vol karper en een zonnewijzer.

 

Alleenwonende dames 

Een ander interessant monument is 'Welgelegen'. Deze theekoepel is een opvallend bouwwerk uit de 18e eeuw, gebouwd door Augustinus Lyklema á Nijholt. In 1924 liet de toenmalige eigenares, Suster van der Vegt, haar vermogen na aan de Stichting Welgelegen. Met dit geld werd het tehuis gebouwd om onderdak te bieden aan "alleenwonende dames uit de fatsoenlijke burgerij, geboren uit Friese ouders".

Manke Meine en Kromme Knilles 

De naam Akkrum vindt zijn oorsprong in een oude legende. Volgens het verhaal groeven de reuzen Manke Meine en Kromme Knilles rond 1400 een sloot. Tijdens het graven ontdekte Knilles een grote bocht in de vaart. "Ach, Krom!", riep hij naar Meine. De boeren in de nederzetting hoorden dit en vonden het een mooie naam voor hun dorp. Echter, de reuzen kregen ruzie. Manke Meine groef recht naar het westen, wat resulteerde in de Meinesloot. Knilles, boos kijkend zonder om te kijken, groef de Kromme Knilles. Een standbeeld van de twee reuzen houdt deze legende levend.

 

Akkrum staat bekend om het organiseren van sportieve, toeristische en culturele evenementen van formaat. 

Ontdek Akkrum en laat je verrassen door de rijke geschiedenis en bruisende activiteiten van dit charmante watersportdorp!

Wat er in het dorp gebeurt, raakt ons allemaal. 

Neem contact op

Adres

Plaatselijk Belang Akkrum Nes

Griene Eker 11

8491 AP Akkrum